Julekalender 2011 – 18. december

by Leda

Ingen kan fordrage julen, og vi forsøger alle at fortrænge den.

I dag får du en guide til julens stimulanser: Hvilke muligheder har du og hvor gode er de hver især?

Mad
Effekt
Giver en følelse af tryghed, og lader problemerne komme lidt på afstand for en stund. I mindre mængder en følelse af velvære og en behagelig sløvhed, i større mængder en følelse af oppustethed, kvalme og generelt ubehag.

Social accept
Meget socialt acceptabelt. Faktisk nærmere uacceptabelt ikke at indgå i “hyggen” og drukne følelserne i sovs.

Dom

1/5 for den minimale effekt og den maksimale dårlige samvittighed (som drug vel-og-mærke – med sin egentlige funktion er mad jo heaven)

Alkohol
Effekt
Indtagelse af alkohol giver oplevelsen af en rus. Evnen til at udføre præcise bevægelser forringes: Koordinationsevne nedsættes og reaktionstiden øges. Ligeledes forringes evnen til at opfatte situationer, da opmærksomheden og koncentrationsevnen er svækket. Efter rusen opleves hovedpine, svimmelhed, kvalme samt generelt ubehag af varierende styrke.

Social accept
Alkohol er lovligt og accepteret, og i visse selvskaber kan det være decideret uacceptabelt ikke at deltage.

Dom

2/5 Vinder klart på at det er socialt acceptabelt. De fysiske manifestationer, som manglende koordination er dog lettere uhensigtsmæssigt hvis du eksempelvis skal stå for middagen. Næsten et must for at komme igennem de rigtig hårde dage, men aldrig sjovt dagen derpå.

Stimulerende stoffer (kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy)
Effekt
Giver en følelse af energi, tjek på tingene, overskud og selvtillid. Lydhørhed og sansen for realiteter forsvinder. Du bliver selvcentreret og de almindelige grænser for acceptabel opførsel undertrykkes. Med andre ord: du er lige som alle andre mennesker i juletiden, men med mere overskud.

Social accept
Uacceptabelt, men hvem brokker sig når du har taget hele opvasken alene?

Dom

4/5 Rent win til de stressede juledage, men muligvis upassende på juleaften med mindre du alligevel er gemt væk i køkkenet hele aftenen.

Bedøvende stoffer (hash, heroin, morfin)
Effekt
Virker sløvende. Følelser forstærkes – man griner måske lettere og mere af noget sjovt eller tager ting mere alvorligt end ellers. Smerte og ubehag fortoner sig til fordel for en ligegyldighed. Heroin giver en kortvarig eufori, et sus, der var cirka et minut, og derefter følger en behagelig sløvhed.

Social accept
Social accept: Ikke helt god, men for de mildere former noget vi ser gennem fingre med.

Dom

3/5 Uhensigtsmæssigt hvis du har ting du skal nå, men hvor de stimulerende stoffer er gode til de travle juledage, er de sløvende stoffer ideelle til selve juleaften, hvis du bare er gæst og ikke har så meget der skal præsteres.

Hallucinagener (LSD, meskalin, svampe)
Effekt
Kraftig forvrængning af sanseindtryk, tankegang og stemning, det vil sige en psykoselignende tilstand. Sanseindtryk bliver forvredne, ustabile og påtrængende og man kan høre lyde og se ting, der ikke er der. Kropsoplevelsen ændres, tankerækker brydes, angst- og lykkefølelser forekommer samtidig.

Social accept
Ikke sådan rigtig god.

Dom

0/5 Ekstremt upassende til hygge med familien.

Reklamer